Яке пиво краще

Яке пиво краще

Завдяки різним сортам пива, його унікальним властивостям та рецептурам, цей напій завоював велику популярність у всьому світі. Його варять на різних основах за класичними та авторськими рецептами, суворо дотримуючись усіх процесів приготування та температурних режимів. Саме тому кожен стиль має свою особливість, через яку люди віддають перевагу одному з цих представників. Пивна продукція може бути представлена різними виробниками та марками, відрізнятись не лише смаком та кольором, а й кількістю алкоголю, тому відповісти на запитання, яке пиво краще, дуже складно. Хіба легко вибрати із тисячі сортів щось таке, що сподобається всім без винятку. Навряд чи тому, що у кожного своя думка, своє уявлення та розуміння про хороший і поганий продукт.

Що включає в себе поняття "краще пиво"

Щоб визначитися з вибором найкращого пива, потрібно розуміти, які характеристики властиві цьому поняттю. А так, як пиво виготовляють із різних інгредієнтів, то, звичайно ж “правильним”, якісним та корисним буде той напій, який виготовляють із натуральних продуктів. Як правило, це вода, солод, хміль та дріжджі.

Наявність консервантів свідчить про те, що в продукт були додані речовини, що надають консервуючий і водночас канцерогенний ефект. А це означає, що продукція з їх вмістом може бути небезпечною для здоров'я, споживання її потрібно скоротити або виключити з раціону.

Що стосується самої технології, то і тут можна знайти підводне каміння. Справа в тому, що виробництво включає кілька досить складних процесів, серед яких може бути, а може і не бути пастеризація. Якщо пастеризація проводилася, це означає, що напій піддавався температурній обробці, яка вбила корисні речовини, але збільшила термін придатності. У непастеризованому пиві зберігаються вітаміни та мінерали кожного окремого інгредієнта, тому воно приємніше на смак та запах, приносить максимум користі для організму. В даному випадку не приходиться сумніватися, яке пиво краще і безпечніше.

Слід сказати і про групу дефектів пива, що часто зустрічаються, вони з'являються в результаті недотримання технологічних процесів: низька температура бродіння, підвищена концентрація ефірів, неправильний склад сусла, витримка під високим тиском, використання занадто карбонатної води та інші помилки. Вони призводять до того, що у пива з'являється не характерний йому запах і смак. Це може бути терпкість, кислий присмак, аромат сірки, що горить, варених овочів, масла, розчинника, миючого засобу. Звісно ж, з такими характеристиками віднести пиво до якісного напою не можна.

За якими критеріями можна визначити, яке пиво краще

яке пиво краще

Кожна торгова марка представляє пиво з різним рівнем якості та власними смаковими властивостями. Ми не будемо перераховувати популярні бренди в Україні, проте познайомимо вас із загальноприйнятими правилами щодо вибору справді гідного хмільного напою.

Визначаємо найкраще пиво при покупці

Купувати пиво не так легко, у великому асортименті можна розгубитися, тому, перш ніж вирушити в магазин, дізнайтеся, як визначити якість пива за етикеткою. Вона вам розповість усі секрети:

  1. Уважно роздивіться етикетку, на ній має бути дата виготовлення та склад. Якщо присутні інші складові крім води, хмелю, солоду та дріжджів, значить пиво містить добавки, що погіршують властивості хмільного;
  2. Зверніть увагу на щільність, чим щільніше пиво, тим воно міцніше. У темних сортів щільність вища і становить 12-20%, кінцева щільність звичайних лагерів – 10-12%, у безалкогольному – не більше 5%;
  3. Термін придатності. Натуральне непастеризоване пиво, яке виготовляється з якісних натуральних інгредієнтів, має менший термін зберігання (20-30 днів), а пастеризоване з додаванням консервантів може зберігатись до року. Яке вибрати вам – вирішуйте самі;
  4. Тара. Як правило, пиво розливають у скляні та ПЕТ-пляшки, а також металеві кеги. Вибирати можна будь-який варіант з огляду на те, що темно-коричневе скло може розбитися, але блокує до 98% сонячного світла. Пластик має властивість пропускати більше сонячних променів, які згубно впливають на характеристики напою. Проте, якщо зберігати його в темряві, різниці у смаку ви не помітите. Тут важливе інше – пляшки повинні зберігатися у правильному вертикальному положенні. Так воно зберігається довше та менше окислюється;
  5. Виробник. На прилавках магазинів можна зустріти пиво українського та зарубіжного виробництва. Якому ви віддасте перевагу, рішайте самі. Але краще купувати те, що добре себе зарекомендувало, має позитивні рекомендації від друзів і те, що вам приємно до смаку.

Якість пива потрібно контролювати як при покупці, так і при його зберіганні. Питання про його користь необхідно порушувати тільки тоді, коли воно використовується в помірній кількості. Але якщо не спробувати особисто, ви ніколи не дізнаєтесь, яке пиво краще.

Визначаємо найкраще пиво при дегустації

Під час дегустації можна визначити органолептичні властивості пива: його смак, колір, наявність сторонніх, невластивих даному сорту запахів. Але для цього вам доведеться налаштуватись, підготувати чистий скляний келих і забезпечити тишу, що дозволяє почути рух рідини при розливі, звук утворення бульбашок та пінної шапки. Піна - головний показник якості, вона має заворожувати, бути стійкою, щільною, з дрібнодисперсною структурою та залишати на посудині гарне мереживо. Якщо пінна шапка погано формується чи опадає, це ознака того, що при варінні сталася технологічна помилка.

Зверніть увагу на відтінок. Класифікація пива за кольором залежить від того, який сорт пива буде готовитись.

  • Тут враховуються кількість інгредієнтів, метод варіння та тип бродіння, використовувані раси дріжджів, час обсмажування солоду та реакція карамелізації.
  • Але який би ви сорт не придбали (світлий, темний, білий, чорний), у ньому не повинно бути домішок. Запах та смак теж повинні приємно вас радувати. Наявність сторонніх, не властивих даному сорту ароматів, свідчить про те, що продукція не відповідає характеристикам, заявленим виробником.

 

Читайте також: