Як правильно пити пиво

Як правильно пити пиво

Культура вживання пива почала формуватися ще 10 000 років назад, його варили древні шумери, а потім єгиптяни, які в середньовіччі почали додавати хміль, як один із головних компонентів напою. Дріжджові грибки, які зараз використовують у рецептурі приготування, були відкриті у ХІХ столітті Луї Пастером. І за весь цей час у хмільному мінялися не лише інгредієнти та його якість. Почали розвиватися нові стилі, удосконалюватись технології, поступово приходило розуміння, як правильно пити пиво, щоб отримати задоволення. Його вживання стало певним ритуалом, що дозволяє насолодитися ніжним диханням слабоалкогольної рідини, її надзвичайно гіркуватим смаком та тим хвилюючим очікуванням, коли дивишся, як майстерно відбувається розлив пива і осідає його піна.

Якщо і ви хочете відкрити для себе таємниці, як правильно пити пиво, приділіть трохи часу на дотримання традицій та дегустацію, досліджуйте його повільно, вдумливо, і тільки тоді ви зумієте насолодитися його ароматами та смаками.

Рекомендації: як правильно дегустувати та пити пиво

Пийте пиво не поспішаючи

Пиво можна пити по-різному: повільно, жадібно поглинаючи, змагаючись у швидкості з друзями, вдома чи в ресторанах, коли розлив виконує професіонал, а ти сидиш і із задоволенням спостерігаєш, як рідина повільно стікає під кутом у центр келиха, утворюючи грайливі бульбашки. Вони подібні до кристалів. Чарівним чином вони піднімаються на поверхню, несучи за собою аромат та смак благородного напою та перетворюючись у гарну пінну шапку. Саме вона може багато розповісти про властивості хмільного "зілля". Якщо вона густа, монолітна, має білий колір і густу консистенцію, довго тримається та залишає візерунки на стінках посуду – вам неймовірно пощастило, пиво справді відповідає високим стандартам якості. Зберігаючи дихання, вона дає можливість насолоджуватися чарівним букетом ще довго після розливу, тому пийте пиво не поспішаючи, отримуйте задоволення та наповнюйте своє життя новими враженнями.

Правильно пити пиво у три прийоми

Щоб зрозуміти, як правильно пити пиво, професійні сомельє радять наливати в келих стільки рідини, скільки можна випити в три прийоми. Спочатку випийте половину налитого, потім половину напою, що залишився, і тільки потім весь його залишок. Саме у фіналі келиха досить виразно відчувається вся збалансованість хмелевої гіркоти та солоду.

Поєднувати чи не поєднувати з іншими напоями

Головне правило пивоманів – не поєднувати пиво з іншими алкогольними напоями, змішувати темний сорт зі світлим, запивати простою чи газованою водою чи соками. У такій ситуації ви не відчуєте справжнього смаку цього шедевра, а до ранку набудете головного болю.

Дегустуйте пиво у стані легкого голоду

Заради справедливості варто відзначити, що дегустацію пива краще проводити у стані легкого голоду та в спокійній тихій обстановці, це дозволить сконцентруватися на точному визначенні органолептичних показників. До того ж, перед процедурою не радять курити, оскільки дим послаблює нюхову зону.

Непастеризоване корисніше

І хоча вам захочеться спробувати навмисно кислий ель, унікальний портер з нотами карамелі, непрозорий міцний бік з виразним солодовим смаком, чорний стаут, темний чи світлий лагер, в якому присутній освіжаючий, майже “хрумкий” смак, при виборі орієнтуватися потрібно на непастеризоване пиво. У ньому більше вітамінів, мінералів та інших корисних для здоров'я речовин. Це завдяки тому, що воно не піддається температурній обробці.

Як правильно підібрати посуд для прийому пива

Як правильно підібрати посуд для прийому пива

Історія пам'ятає часи, коли давні народи для виробництва пивного посуду використовували лише натуральні матеріали: дерево різних порід, слонову кістку, добре вичинену шкіру і навіть метал. Вони чудово зберігали властивості рідини та утримували її прохолоду. Є докази того, що першу ємність для цього благородного напою вигадали шумери ще в сьомому тисячолітті до нашої ери. Вона була висічена з каменю. Пізніше почали використовувати фарфоровий та скляний посуд різних форм.

Сьогодні воліють наливати слабкий алкоголь у скляні, і що найважливіше – в ідеально чисті келихи різних форм:

  1. Тюльпаноподібний келих із короткою ніжкою, опуклим дном та злегка подовженою верхньою частиною. Він досить популярний серед гіків, захоплених пивною культурою та підходить для різних типів елю;
  2. Пінотні келихи з простою циліндричною формою, що розширюється догори. Зазвичай, вони універсальні, оскільки не призначені для певного стилю пива, однак мають стандартний об'єм;
  3. Кубок - ємність, яка на відміну від склянок для пінти, може бути представлена різними розмірами. Кубок можна розпізнати по товстій ніжці, на якій зручно розташована важка чаша з широкою горловиною з товстого скла. Ідеально підходить для солодових напоїв;
  4. Пивний кухоль, який відрізняється широкими товстими стінками, циліндричною формою та наявністю ручки для зручного користування.

Як правильно пити пиво з рибою

У всьому світі давно вже оцінили чудове поєднання пива з рибою, але не всі знають, що не завжди варто подавати до цього напою сушену рибу. Наприклад, для пшеничних сортів пива чудовим варіантом можуть стати копчені рибні страви, а до світлого табору подати скумбрію або солоний лосось, разом вони створять дивовижний контраст смаків. Темні сорти хмільного самі по собі характеризуються насиченим смаком і не завжди вимагають закуски, але якщо хочеться доповнити їх делікатесом, сімейства червоної риби з копченим присмаком будуть в самий раз.

Як правильно пити пиво з чіпсами

За правилами пивного етикету, чіпси не є ідеальним продуктом, який поєднується з пінним. Однак є деякі сорти, які прийнято заїдати чимось солоним або перченим, щоб надати напою більш насичений смак. Чіпси кладуть у рот після кожного ковтка, чекаючи, щоб їх смак поширився по слизовій оболонці рота.

Як пити пиво, щоб не нашкодити своєму здоров'ю

Будь-які спиртні напої потрібно пити так, щоб не нашкодити своєму організму, тому дотримуйтесь наступних порад:

  • Пийте помірними дозами, бо перевищення допустимих норм може призвести до алкоголізму. Для чоловіків ця норма становить 0,2 – 0,5 л на день, для жінок – не більше 0,3 л. Така різниця пояснюється тим, що жіночий організм більш схильний до впливу етилового спирту;
  • Якщо планується вечірка, рекомендується перед нею трохи поїсти, оскільки на голодний шлунок всмоктування алкоголю відбувається швидше;
  • Вживайте лише якісне спиртне, воно виключає появу важкого ранкового похмілля.

Ось ви і отримали кілька порад та цікавих фактів про культуру споживання пива. Дотримуйтесь їх і ви отримуватимете справжню насолоду від цього пінного.

 

Читайте також: