Як швидко охолодити пиво

Як швидко охолодити пиво

Як здорово поїхати на рибалку з друзями, прихопивши дорогою свій улюблений сорт пива, але ось досада, куплений у магазині напій виявився теплим. Як швидко охолодити пиво та врятувати ситуацію, коли під руками немає холодильника? У домашніх умовах легко дотримуватись рекомендацій виробників, які радять пити його охолодженим. Для цього можна розлити його в охолоджені склянки, поставити на кілька хвилин у морозильну камеру і потім із задоволенням насолоджуватися свіжістю. Тепле пиво не дозволить повною мірою відчути органолептичні властивості напою, а охолоджене – розкриє всі свої секрети, здивує вас приємним смаком та чарівним ароматом. Це тому, що при підвищеній температурі в напої вивільняються ароматичні сполуки, гіркота хмелю зникає і пиво набуває нейтрального, а то й зовсім неприємного смаку.

Не варто зловживати пивом під час спеки, воно згубно діє на серце, виводить необхідні для роботи життєво важливих органів рідину та мікроелементи.

Оптимальна температура для різних сортів пива

Всі кажуть, що пиво потрібно пити охолодженим, але якщо запитаєш пивомана, яка температура має бути оптимальною, напевно, відповіді ви не отримаєте. А все тому, що кожен стиль пива потребує своєї індивідуальної температури. Це пояснюється тим, що для кожного виду чутливості існує свій вид рецепторів (смакові, холодові, теплові, тактильні, холодові), вони активізуються при різних показниках, завдяки чому ми відчуваємо не лише смак, біль, а й температурну дію.

У спекотні дні напій має бути настільки холодним, наскільки це можливо з огляду на те, що для кожного сорту пива є свої температурні показники, що впливають на смакоароматичний профіль пінного. Прийнято вважати, що при його дегустації та вживанні оптимальна температура повинна коливатися в районі 5-10 градусів за Цельсієм. Однак є невеликі розмежування: для світлового лагеру оптимальною температурою буде 2-4°C, для елю - 10-12°C, а портер, темний лагер і більшість стаутів приємно пити, коли їх температура знаходиться в межах 7-10 °C. Дотримуючись таких рекомендацій, ви зможете правильно та швидко охолодити пиво, щоб приємно ним освіжитися, вгамувати спрагу, в повній мірі відчути букет смаку та запаху.

При підготовці пива до вживання, охолодіть його на пару градусів нижче рекомендованої температури. При розливі воно дійде до кондиції від тепла людських рук.

Ми визначилися з оптимальною температурою для різних сортів хмільного зілля, тепер розглянемо, як швидко охолодити пиво в різних ситуаціях.

Як швидко охолодити пиво в домашніх умовах

Охолоджуємо пиво у холодильнику

Пиво - це слабоалкогольний напій, який потребує поваги та дбайливого ставлення. Він негативно реагує на різкі зміни температури, тому основним принципом його охолодження є поступовість. Забезпечити її можна, поклавши пляшки у холодильник, при цьому необхідно кожні п'ять-сім хвилин їх перевертати.

Охолоджуємо пиво у морозильній камері

Морозильна камера здатна вирішити проблему з теплим алкоголем всього за кілька хвилин, але щоб він не перетворився на лід, відстежуйте температуру рідини та вчасно діставайте тару. Пам'ятайте, що дуже холодне пінне втрачає смак та може згубно вплинути на самопочуття людини.

Щоб запобігти наслідкам, які можуть статися під час розширення пляшки під дією мінусової температури, поставте її в поліетиленовий пакет. Але якщо рідина замерзла, а ємність ціла, перемістіть її в холодильник. Різке розморожування призведе до випадання осаду.

Другий варіант - охолодити хмільне "зілля" до прийнятної температури, розливаючи його в охолоджені келихи. Для цього їх поміщають у морозилку лише на 15-20 хвилин.

Простий метод від холостяків

А що робити, якщо холодильник не працює? У такій ситуації є цікавий фокус: берете відро або іншу містку ємність, на дно якої ставите пляшки з пивом. Потім наповнюєте її водою з-під крана, додаєте сіль, лід і чекаєте, поки за рахунок ендотермічної реакції алкоголь набуде необхідної температури. Хто забув, нагадаємо, що ендотермічна реакція – це реакція, коли тепло наших пляшок виділяється у навколишнє середовище.

Як швидко охолодити пиво на природі

Під час відпочинку на природі пиво майже моментально стає теплим. Якщо ви не запаслися сумкою-холодильником, а знайти поблизу стаціонарний холодильник неможливо, потрібно використовувати інші чарівні перетворення теплого пива в прохолодний напій. Магія тут достеменно не допоможе, але парочка маніпуляцій прямо на очах у друзів дозволить легко вирішити цю проблему.

Використовуйте для охолодження пива один із таких варіантів:

  1. Перевірений рибальський метод, коли пляшки збирають у пакет чи рибальську сітку та опускають до водойому (річка, озеро). Використовуючи цю технологію, постарайтеся, щоб течія не забрала тару далеко від місця її фіксації, бо приготовлений шашлик або юшку доведеться їсти без улюбленого пінного;
  2. Охолодити пиво за допомогою газети, якщо ви прихопили із собою якийсь старий екземпляр. Змочіть та обгорніть нею скляну, ПЕТ-пляшку або банку, а потім поставте укутані ємності в тінь. Поки шашлик готується, воно набуде потрібної кондиції. Визначити готовність ви можете по висохлій газеті;
  3. Якщо у вас немає з собою газети, напевно знайдеться шкарпетка. Змочіть її та надягніть на ємність, а потім підвішайте у вітряному та тінистому місці. Протяг прискорить процес теплообміну. Але якщо слабоалкогольного багато і шкарпеток не вистачає, додатково використовуйте рушник чи будь-яку тканину.

Ми запропонували вам прості та відомі методи охолодження пива, але якщо у вас є більш раціональні рішення, використовуйте їх та поділіться цими секретами з друзями.

 

Читайте також: