Як виробляється живе пиво

Як виробляється живе пиво

Пиво здавна вважається найдемократичнішим слабоалкогольним напоєм, який має чисельну армію прихильників у всьому світі. Воно стало своєрідним культом. Єгиптяни приносили його в дар богам, про нього є спогади у відомих творах, цитатах та афоризмах, на честь нього проводять фестивалі з ярмарками, атракціонами та танцями, де кожен гість може скуштувати велику кількість сортів світлого і темного пива від різних виробників. Але навіть ті, хто розуміється на пивних стилях, не завжди знають, як виробляється живе пиво, а все тому, що у кожної пивоварні свої секрети та оригінальні рецепти. Завдяки їм пиво може відрізнятись не тільки технологією виробництва, але смаковими якостями, ароматами, кольором, прозорістю, стійкістю пінної шапки, корисністю.

Що таке живе пиво та в чому його переваги

Щоб відповісти на запитання, як виготовляється живе пиво, потрібно спочатку дати чітке визначення, що це таке. І якщо ви потрапите на екскурсію на Бердичівський пивоварний завод або іншу броварню, що спеціалізується на варінні живого пива, ви зможете на власні очі побачити, що для його виготовлення використовують натуральні солод, хміль та ін. У правильно зваренному пиві немає консервантів, емульгаторів, барвників та інших хімічних добавок, які шкідливо впливають на здоров'я людини. До того ж воно не проходить термічну обробку, яка погіршує властивості напою.

Бердичівське пиво - це непастеризоване пиво, основою якого є натуральні інгредієнти високої якості: солод із ячменю, хміль, вода та різні штами дріжджів. Завдяки тому, що при виробництві виключено процес пастеризації, в живому пиві містяться живі бактерії та збережені всі корисні властивості кожного компонента.

Як виробляється живе пиво: технологія пивоваріння

Зазирнувши в історію розвитку культури пивоваріння, можна зрозуміти, що ще кілька тисяч років тому процедура приготування цього популярного напою значно відрізнялася від сучасних методик. Проте потреби споживачів спонукали пивоварів створювати прогресивні методи варіння пінного з новими смаковими та ароматичними характеристиками. Щоб зробити пиво непастеризованим, справді натуральним та безпечним для здоров'я, було створено спеціальну технологію, ознайомившись із якою можна дізнатися, як виробляється живе пиво сьогодні. Незважаючи на сорт, склад та співвідношення основних інгредієнтів, у технологічних операціях є кілька ключових етапів, які використовують практично всі броварні. Це:

  1. Підготовка солоду (пророщені, а потім висушені зерна ячменю). Солод створює основу майбутнього напою та впливає на смакові якості. Його підбирають залежно від сорту та рецептури, очищають і подрібнюють таким чином, щоб крохмаль максимально був зруйнований, а лушпиння залишилося практично цілим;
  2. Затирання, при якому подрібнені частинки солоду змішують з водою та нагрівають до заданої пивоваром температури. При певних температурних паузах активуються натуральні ферменти солоду, розщеплюючи крохмаль та перетворюючи вуглеводи в цукри. Надалі вони стають спиртом;
  3. Фільтрування сусла – відділення сусла від пивної дробини;
  4. Кип'ятіння сусла, яке потрібне для забезпечення мікробіологічної чистоти сусла та може тривати до 2 годин. При варінні повністю інактивуються ферменти, рідина випаровується до потрібного вмісту сухих речовин, а для ароматизації гіркими речовинами до складу додається хміль. Він є “серцем” напою та його дозування залежить від сорту пива, якості води та самого хмелю. Після кип'ятіння сусло проціджують і дають відстоятись;
  5. Освітлення та охолодження сусла до температури бродіння, після чого його насичують киснем та відправляють на наступний етап;
  6. Бродіння, під час якого відбувається перетворення простих цукрів у етиловий спирт та вуглекислий газ під впливом дріжджів, а також формування потрібного профілю пива залежно від їхньої раси. Так одержують незріле пиво, яке згодом перенаправляють у спеціальні танки для доброджування;
  7. Доброджування "молодого" пива. На цьому етапі відбувається зброджування екстракту та його освітлення, фінальне формування споживчих властивостей хмільного зілля. Важливо дотримуватись температурного режиму (0-2°С) і підтримувати постійний тиск у лагерних танках. Дозрівання незрілого пива триває 21 і більше днів, після чого лабораторія проводить випробування продукції на її готовність;
  8. Фільтрування пива та його розлив - фінальні стадії приготування пива. Після завершення доброджувальнго процесу, пиво проходить кілька ступенів фільтрації, згідно регламенту. Його розливають у скляні, ПЕТ-пляшки або кеги різної ємності. Якщо ці роботи виконані неправильно, то можна отримати мікро-біологічне зараження продукту, погіршення смакових якостей та кольору.

Ви вже зрозуміли, як робиться Бердичівське пиво. Головне – його не пастеризувати, не піддавати тепловій обробці, не використовувати консерванти та інші небезпечні для здоров'я речовини.

Переваги живого пива та його вплив на організм

Переваги живого пива та його вплив на організм

Дізнавшись, як виробляється живе непастеризоване пиво і в чому його відмінність від пастеризованого, можна зробити правильний вибір при його покупці.

Живе пиво насичує організм вітамінами, мінералами, мікроелементами, білками та амінокислотами, забезпечуючи цим ряд важливих фізіологічних функцій, беручи участь в обміні речовин, функціонуванні нервової системи, постачанні енергії.

Термін придатності натурального хмільного становить лише 30-40 днів, тоді як пастеризоване може зберігатися до 6 місяців і року.

Декілька особливостей живого пива:

  • Виражений, насичений та приємний смак із легкими нотками гіркоти, повнота якого досягається завдяки відсутності термообробки;
  • Багатий бурштиновий відтінок, який тішить око ще до першого ковтка. Його сяйво чудовим чином пробивається крізь невелике помутніння в запотілому келиху;
  • Висока і густа пінна шапка з дрібними порами, вона залишає мереживні плетіння на спорожнілій посудині. І це добрий показник;
  • Відсутність різкого дріжджового запаху.

Ми провели невелику екскурсію, щоб ви дізналися, як виробляється живе пиво з чудовим смаком та свіжим ароматом. Тепер ви можете легко відрізнити корисне непастеризоване від пастеризованого пива.

 

Читайте також: