Яка різниця між світлим пивом і темним

Яка різниця між світлим пивом і темним

Пиво, яке має найвищий рейтинг у всьому світі, відноситься до найдавніших напоїв зі складним хімічним складом. Крім алкоголю, воно містить велику кількість цінних для організму компонентів і сполук, що надходять із рослинної сировини і утворюються в процесі ферментації. Незважаючи на складність технологічного процесу при його виробництві, цей напій представлений у світі 120 стилями, його можна класифікувати за смаком, кольором, рівнем етилового спирту, країною походження. Напевно, ви чули такі назви, як кельш, британський ель, портер, стаут, міцний бітер, пільзнер, фестбір, бік та інші сорти пива, які можна розділити на світлі та темні. Виробляється світле та темне пиво і в Україні, воно гідне вашої уваги завдяки розкішному аромату, в якому є особлива енергетика та темперамент.

Ми допоможемо вам дізнатися, яка різниця між світлим пивом і темним, які в них характерні особливості, які домінують букети і на які складові робиться упор при їх виробництві.

Різниця між світлим та темним пивом у процесі виробництва

Будь-яке пиво - це сукупність натуральних продуктів (солод, вода, хміль та раси дріжджів), які під дією деяких технологічних операцій перетворюються на слабоалкогольний напій з відмінними органолептичними властивостями. Але як же так, складові одні й ті самі, а світле та темне пиво не схожі між собою? А річ у тому, що отримання світлого та темного пива обумовлено видом та кількістю закладених інгредієнтів під час виробництва.

Для того, щоб здійснити варіння хмільного, зернові необхідно переробити в солод, який є основою пивоваріння. Він більшою мірою, ніж інші інгредієнти, формує повноту смаку, відтінки, насиченість та міцність. Отримують його з частково пророщеного і висушеного зерна (в основному ячмінь), в якому при затиранні вивільнені натуральні ферменти здатні розкласти крохмаль в цукри, що зброджуються.

Варіння світлого пива

Пиво цього типу виготовляють методом бродіння сусла на основі солоду, який не обсмажується, завдяки чому пінне зберігає світлий відтінок. Солод готують з добре зрілого зерна, що рівномірно проростає, для чого його змішують з водою і пророщують у спеціальному чані та на токах, а потім ще добу просушують. Для створення інтригуючої композиції, посилення повноти смаку і солодового аромату.

Виробництво темного пива

Виробництво темного сорту пива відбувається на основі темного солоду, для формування якого необхідно забезпечити інтенсивне дев'ятиденне пророщування зерна при температурі 18-20°С, високий рівень замочування (50%), тривале підсушування при температурі 105°С. Для того, щоб сформувати набагато темніший тон у пінного, використовують карамельний солод колірністю від 80 до 150 од. Він істотно впливає на отримання більш насиченої кольоровості рідини. Для темного пива достатньо додати всього 5-10% цього компонента.

Щоб виготовити напій дуже інтенсивного чорного відливу, особливо для варіантів верхового бродіння, до складу сусла додається палений солод у кількості, що не перевищує 1%. Якщо неправильно розрахувати пропорції, рідина набуде неприємного смаку з горілим шлейфом.

Основні відмінності світлого та темного пива полягають в інгредієнтах та технології варіння: використання зерен різної обробки, тривалість пророщування, температура сушіння та обсмажування солоду, додавання інших типів солоду для посилення смакових властивостей та колірних відтінків.

Різниця світлого та темного пива в органолептичних показниках

Різниця світлого та темного пива

Яка різниця між світлим пивом та темним у процесі виробництва вже зрозуміло, але відрізнити ці два сорти можна і за іншими характеристиками:

1.  Колір та смак

Відповідно до заявлених стандартів якості, світле пиво є цілком прозорою рідиною золотисто-жовтого кольору з високою питною властивістю, гармонійним поєднанням смаку, без каламутного осаду. Пивомани кажуть, що це ясний, золотий та прозорий букет, який має високу щільну піну та збалансований м'який фініш. І не дивно, адже до нього висуваються найсуворіші вимоги, що унеможливлюють наявність коричневого, червоного або зеленого відтінку. У ньому переважає тонка хмелева гіркота через те, що вміст хмелю більший у порівнянні з темним типом. Проте, екстрактивні речовини майже непомітні і після вживання відчуття гіркоти на язиці швидко зникає.

Темні категорії пінного здатні демонструвати численні забарвлення: від світло-коричневого відтінку до рубінового і навіть насиченого чорного залежно від того, які поєднання солоду використовувалися при виробництві. Їм характерні солодкий, яскраво виражений післясмак з явним відчуттям солоду, в якому легко вловлюються нотки карамелі або шоколаду. І хоча деякі нюанси в рецептурі залишаються на розсуд пивоварів, темне пінне не повинно залишати хмелевої гіркоти.

2.  Калорійність

Енергетична цінність цих двох категорій суттєво відрізняється, у світлому менше калорій (42 ккал на 100 г продукту – це 210 ккал на 0,5 л рідини), у темному – 48 ккал на 100 г, тому якщо ви переживаєте за свою фігуру, купуйте світлий алкоголь, звичайно ж - в помірних дозах. У ньому менше енергетичної цінності навіть у порівнянні з вином, горілкою, коньяком чи шампанським.

3.  Вміст компонентів

У порівнянні з темними, у світлих букетах менше солоду, але більше хмелю та свіжості, щоб вгамувати спрагу навіть у найспекотніший літній день.

Корисні властивості світлого пива

Різниця світлого та темного пива відчутна і в їх корисних особливостях для організму. У світлому немає жирів, його відносять до джерел легко засвоюваної енергії та рекомендують пити людям для відновлення енергії після важкого фізичного навантаження.

На базі світлого пива жінки готують косметичні маски для шкіри обличчя та волосся. У підігрітому вигляді вживають для лікування глибокого кашлю. Це народний метод, який не має наукових підтверджень, але багато хто стверджує, що він цілком ефективний, оскільки має потогінну дію та очищає органи дихання від вірусів.

Увага! Не рекомендують використовувати цей міцний напій для лікування дітей, втім, як і будь-який інший алкоголь. Етиловий спирт, який міститься у ньому, навіть у малих дозах призводить до затримки розвитку, порушення роботи всіх органів і систем, сильної інтоксикації та отруєння.

Особливий смак світлого слабоалкогольного напою та його легка дріжджова нотка дозволила використовувати його в кулінарії для приготування перших та других страв, солодкої випічки, маринадів та соусів. Багато відомих кулінарів використовують його як оригінальний інгредієнт у різних кухнях світу.

Визначивши відмінні риси між світлим та темним пивом, ви зумієте зробити правильний вибір при замовленні. Керуватись можете й іншими уподобаннями, адже асортимент продукції дуже великий.


Читайте також: