Скільки вивітрюється пиво з організму?

Скільки вивітрюється пиво з організму?

Любителів пінного часто турбує питання, за скільки вивітрюється пиво з організму. Особливо це важливо для тих, хто звик планувати своє дозвілля, поїздки та робочі моменти. Вирушаючи в гості або на торжество, їм доведеться контролювати кількість випитого спиртного, щоб уранці із чистою совістю та свіжою головою ефективно вирішувати свої проблеми чи сідати за кермо автомобіля. Але щоб взяти на контроль кількість випитого спиртного, слід знати час виведення його з організму і допустиму норму в крові.

Допустима норма алкоголю в крові

І хоча пиво відноситься до слабоалкогольних напоїв, воно насичує етанолом кров і призводить до алкогольного сп'яніння, яке може стати наслідком транспортних смертей та інших аварійних ситуацій на дорозі. У нашій країні посилена відповідальність за керування транспортом у нетверезому стані і від того, скільки ви вип'єте кухлів, келихів або літрів пінного, залежатиме не лише ваша доля, а й життя інших людей. Щоб уникнути негативних наслідків, у нашій країні було введено допустиму норму алкоголю в крові, кількість якого ніяк не відбивається на поведінці людини. Визначити її можна лише за допомогою спеціальних приладів або за умов лабораторії.

Допустима норма алкоголю - це та межа проміле, яка може утримуватися в крові водія і видихуваному ним повітрі. В Україні вона становить 0,2 проміле. Перевищення цих показників викликає у водія фізіологічні чи психічні відхилення, призводить до погіршення стилю їзди та зниження оцінки ситуації на дорозі.

З огляду на ці вимоги водії хотіли б знати, скільки вивітрюється пиво з організму, як змінюється ступінь алкогольного сп'яніння і чи є методики прискорити процес інтоксикації.

Від чого залежить тривалість вивітрювання пива з організму?

Залежно від багатьох факторів та індивідуальних особливостей людини, люди п'яніють і тверезіють із різною швидкістю. Тривалість вивітрювання пива може змінюватися від того, як ним насичена кров.

Після вживаного 0,5 л. середнього ступеня міцності пива алкоголь повністю вивітрюється з організму за 2,5 години, два літри – за 10-13 годин. Ці показники мають орієнтовний характер і залежать від багатьох сторонніх факторів.

За скільки вивітрюється пиво можна судити за такими показниками:

  1. Марка та міцність пивного напою. Чим хмільне міцніше, тим воно довше буде перебувати в організмі. На це варто звертати увагу так, як на різних сортах напою градуси можуть бути збільшені вдвічі;
  2. Вага та стать. У чоловіків за 1 годину переробляється 0,15 проміле, у жінок за цей час лише 0,1 проміле. Це тому, що чоловіча стать містить на 10-20% більше води. Наприклад, вага в обох становить 70 кг, то відповідно до біології чоловіка, йому знадобиться 30 хвилин, щоб очистити кров після випитих 100 г хмільного міцністю 4%. Якщо міцність напою становить 6%, то вивітрювання алкоголю займе цілих 50 хвилин. Жінки витрачають трохи більше часу;
  3. Частота вживання та обсяг слабоалкогольного пінного;
  4. Концентрація чистого етанолу в крові залежить і від їди. При вживанні пива на голодний шлунок максимальний показник буде через 30-80 хвилин, на повний шлунок - через півтори-три години;
  5. Наявність захворювань, стан печінки та загальний стан здоров'я. При регулярному вживанні спиртних напоїв робота печінки погіршується і етанол виводиться повільніше.

Якщо ви випили пляшку пива, почуваєтеся нормально та й сп'яніння не відчуваєте, це не привід сідати за кермо раніше, ніж через 6 годин. Алкотестер, який використовують співробітники Державтоінспекції, покаже результат, який вас не порадує. Після 1 л. пива - сідати за кермо у цей день не рекомендується, а після двох літрів водій втрачає здатність керувати будь-яким видом транспорту.

Скільки вивітрюється пиво, ми представили в таблиці, по ній ви можете орієнтуватися та дотримуватись годинного регламенту. Не забувайте, що у жінок очищення відбувається повільніше. У даному випадку до цих показників слід додати 1 годину.

Час виведення пива з крові

Час виведення пива з крові

Вага людини

(кг)

Час вивітрювання (в годинах)

05 л

1 л

2 л

До 59 кг

3

7

13

60-69

3

6

11

70-79

2

5

9

80-89

2

4

8

90-99

2

4

7

Чи можна прискорити вивітрювання пива

Пиво - дуже популярний напій з різними смаковими якостями та легким гіркуватим смаком. І хоча його хочеться пити багато і скрізь, не слід забувати, що воно залишає в роті характерний і досить стійкий пивний запах, призводить до алкогольного сп'яніння, викликає біль голови і погіршує реакцію людини. "А якщо дуже хочеться, то чи можна прискорити вивітрювання пива?" - запитайте ви. Постараємося розібратися у цьому питанні.

Як ви знаєте, пиво, втім, як і інший алкоголь, виводиться через піт, нирки та печінку і може залишати організм як у чистому вигляді, так і шляхом окислення. 90% спирту переробляється печінкою.

Швидкість детоксикації пива набагато вища порівняно з горілкою, але прискорювати процес очищення сауною не рекомендується, особливо для тих, хто має проблеми зі здоров'ям. І ось чому. Потрапляючи в кровоносне русло, молекули спиртів викликають перехід води з міжклітинного простору в просвіт судин, що сприяє їхньому розширенню під впливом високих температур. Це провокує підвищення артеріального тиску, розвиток інсульту та інфаркту, тому краще не ризикувати.

Похмілля може швидко пройти після прохолодного душу, багато випитої мінеральної води, тонізуючих відварів, чашки міцного чаю, кави або інших рідин, що мають сечогінну дію. Вони запобігають насиченню крові спиртом та сприяють виведенню токсинів.

Активоване вугілля чи інші сорбенти ефективні лише для шлунково-кишкового тракту, можуть бути додатковими методом видалення етилового спирту.

Щоб не довелося вирішувати проблему надлишку алкоголю в крові, пийте пиво в помірній кількості і не сідайте за кермо в п'яному стані.

 

Читайте також: