У яку тару розливається пиво і яка краща?

У яку тару розливається пиво і яка краща?

На прилавках магазинів можна зустріти пиво різних сортів, яке представлене українськими та зарубіжними пивоварами та виготовлено за різними технологіями, включаючи класичні та авторські рецепти. Їх вживання пов'язане не тільки з правильним співвідношенням інгредієнтів, від яких залежить унікальний смак, свіжий аромат, наявність стійкої пінки або інші характеристики продукту. Величезну роль у розвитку пивної культури грає тара. Ми постараємося відповісти на запитання, в яку тару розливається пиво і яка краща з них з погляду споживача та виробника.

Вимоги до тари для розливу пива

Любителі пінного вже давно визначилися зі своїм сортом слабоалкогольного напою, вони дуже швидко знаходять марку бренду, необхідний сорт і градус. Але інші покупці в першу чергу звертають увагу на привабливість пляшки та її форму, дизайн етикетки, зручність при розливі в келихи, герметичність та об'єм. Часом вони навіть не помічають у якій тарі воно знаходиться, а тим часом на нашому виробництві до неї висуваються особливі вимоги:

  1. Тара для розливу пива має бути ідеально чистою, виготовлена ​​з однорідного матеріалу, не мати пошкоджень, внутрішніх заглиблень та сторонніх запахів;
  2. Розміри ємностей, що надходять на виробництво, повинні відповідати стандартним вимогам та нормативно-технічній документації. Також потрібна присутність санітарно-гігієнічного висновку;
  3. Матеріали та склад сировини, з яких виготовляється тара, не повинні пропускати деякі спектри сонячного світла, що провокують хімічні реакції в рідині та погіршують якість готової продукції.

Пивна тара: скляні та ПЕТ-пляшки, металеві кеги

Пиво - натуральний слабоалкогольний напій зі своєю власною біологічною структурою, яка дуже схильна до сонячного впливу та впливу навколишнього середовища. З урахуванням необхідних норм та стандартів пиво дозволено розливати в ємності, які здатні зберігати харчові властивості та особливості біологічної дії рідини. Давайте разом з вами розберемося, в яку тару розливається пиво на Бердичівській броварні та яка краща з них.

Скляні пляшки

Пиво чудово зберігає свої властивості в зелених та коричневих скляних пляшках. Масове виробництво пляшок з темного скла було налагоджено в 1630 році англійцем Кенелма Дігбі. Це були справжні прозорі або кольорові шедеври з химерними формами та рельєфними малюнками, в яких подавали вино та інший алкоголь, зберігали приправи та використовували в аптекарській справі. Сьогодні прозорі пляшки зі скла не використовують для розливу хмільного, вони пропускають сонячне світло, що згубно впливає на смакові характеристики продукту та його хімічний склад. У пивній галузі знайшли своє застосування пляшки з темного скла стандартною ємністю 0.5 та 0,33 л.

Скляна тара для пива

Перевага скла

Скло є екологічно чистим і безпечним матеріалом, воно не вступає в реакцію з вмістом ємності, не впливає на якість продукції, тому не може бути токсичним для людини. До того ж, скляна тара має прекрасні бар'єрні властивості, тому що захищає рідину від сонячних променів. Завдяки цьому пінний повністю зберігає органолептичні характеристики, задані пивоварами при його виробництві.

Скляні пляшки легко герметизувати кроненпробкою, а після миття - повторно використати, що економічно вигідно для виробників. Споживачі можуть здати порожню пляшку за винагороду на вторинну переробку. До того ж, скляні вироби з оригінальною формою чудово взаємодіють зі споживачами, адже у людей давно сформована думка, що в посуді зі скла подаються до столу виключно благородні напої. Вона не деформується, що дозволяє вживати алкоголь навіть без наявності келихів.

Мінуси

До недоліків можна віднести крихкість скляної ємності, її велику вагу в порівнянні з пластиком та трохи збільшену вартість за пляшку.

ПЕТ-пляшки

Переваги

Якщо ви ще не визначилися, в яку тару розливається пиво і яка краща, розглянемо другий варіант - ПЕТ-пляшки. Це легкі та практичні контейнери для зберігання “живого” пінного, які виготовляються за спеціальною технологією. Вони не б'ються, мають елегантну форму, коричневий колір, потовщену та міцну конструкцію, не вступають у реакцію з кислим середовищем, зменшують вплив світла на готовий продукт, що дозволяє надовго зберегти якісні характеристики “живого” напою. Присутність невеликих ніжок запобігає перевертанню пляшки, а забезпечена її герметичність захищає від попадання повітря всередину.

ПЕТ-ємності вважаються найбільш доступним і дешевим посудом, він міцний і зручний при транспортуванні, може бути представлений різними розмірами, але для пива найбільш ходовим об'ємом є 1л. Такий вид тари має великий маркетинговий потенціал, вона не впливає на вартість вмісту, відповідає потребам покупців, особливо якщо розрахована для масового використання.

Недоліки

Використовуються для одноразового наливу. Якщо в країні налагоджено систему повторної переробки пластику - це добре, проте всього 1% ПЕТ-ємностей переробляються більше одного разу, а решта пластмаси забруднює навколишнє середовище, виділяючи шкідливі для здоров'я елементи. Однак, шкода ємностей із пластику сильно перебільшена і проявляється лише при недотриманні рекомендацій щодо експлуатації. У нормальних умовах пластик не здатний виділяти в пляшку елементи високої токсичності, але при неправильному зберіганні продукції, а саме під яскравими променями сонця та при підвищених температурах, можлива деструкція полімеру та виділення у рідину важких металів і речовин, які порушують гормональний баланс.

Кеги металеві

Продовжуємо визначатися, в яку тару розливається пиво та яка найкраща. Пропонуємо вам розглянути варіант з кегами (бочки з нікельовано-хромованої сталі), який є одним із найсучасніших і самих зручних форматів.

Переваги

Кеги є найміцнішим і найбезпечнішим видом тари для пінного. Вони забезпечують відмінну герметичність та гігієнічні умови зберігання, а також абсолютний захист від найбільш руйнівних факторів: попереджають взаємодію із зовнішнім середовищем, не пропускають сонячні промені та повітря, захищають вміст від перепадів температури та від витоку у разі деформації посуду. Це свідчить про те, що металеві кеги здатні зберегти всі органолептичні властивості пива від моменту заповнення їх рідиною до розливу в келихи. Маючи спеціальні пристрої, їх зручно штабелювати при перевезенні.

Кегам властивий великий експлуатаційний термін (15-30 років). А завдяки тому, що їхня поверхня в рази більша за пляшки, кеги можна брендувати при просуванні та рекламі пива, наносити будь-які малюнки та розміри етикеток. Можна вибирати зручний об'єм (від 20 до 50 л).

Мінус

До слабких сторін можна віднести більш високу ціну та велику вагу в порівнянні з іншими рішеннями, які ми розглянули з вами в даній статті.

 

Читайте також: