Вплив на організм натурального живого пива

Вплив на організм натурального живого пива

Живе натуральне пиво сьогодні має багато прихильників і не випадково. Справа в тому, що гурмани та поціновувачі цього слабоалкогольного напою давно вже зрозуміли різницю між звичайним та натуральним продуктом. Адже воно відрізняється не лише технологією виробництва, а й впливом на організм. Давайте по черзі розбиратися на цьому складному питанні. Але перш, ніж визначитися з поняттям, що таке натуральне живе пиво, слід сказати, що надмірне його вживання може викликати залежність та розвиток алкоголізму. І це стосується будь-яких спиртних напоїв.

Визначення "живого" пива

Пиво живе натуральне – це пиво, до складу якого входять лише високоякісні натуральні інгредієнти (солод, вода, хміль та дріжджі). Вони є основою будь-якого іншого пива, різниця тільки в тому, що одне піддається процесу пастеризації, а інше - ні. "Живе" не проходить пастеризацію, тобто не піддається впливу високих температур, від чого в ньому залишаються живі дріжджі і всі корисні речовини кожного складового інгредієнта. А ще до його складу не додають консерванти, барвники та інші хімічні складові, які негативно впливають на організм людини, але продовжують термін придатності самого пінного напою. Ось і виходить, що непастеризоване відноситься до натурального, чистого від різних хімічних добавок напою з природним хмелевим смаком, світлим кольором та завжди свіжим ароматом. А ще в ньому надзвичайно пишна біла пінна корона, милуватися стійкістю якої можна до 5 і більше хвилин. Ось це справжнє передчуття!

Непастеризоване пінне багате своїми кращими якостями, воно корисне і високо цінується гурманами і любителями. Навіть не дивлячись на те, що воно відноситься до швидкопсувного продукту, його встигають змітати з прилавків ще до закінчення терміну придатності.

Чим відрізняється живе пиво від звичайного

Чим відрізняється живе пиво від звичайного

Щоб розуміти вплив на організм натурального живого пива, потрібно насамперед знати відмінності його від звичайного пивного напою. Ще багато років тому для запобігання псування продукту та забезпечення його біологічної стабільності до процесу виробництва пива додали пастеризацію (нагрівання його до температури вище 60°С і потім зворотне охолодження). Так отримують пастеризоване пиво, яке, за твердженням дослідників, під дією високих температур погіршує свої смакоароматичні показники, колір та вітамінно-мінеральний склад. Трансформуючись, смак такого пива набуває специфічного присмаку печеного хліба з кислими нотками, які, як не дивно, подобаються багатьом споживачам і це їхнє право вибору. Деякі навіть зазначають, що найкращого у світі пива вони ще не куштували.

Що стосується терміну придатності, то хмільне пастеризоване може зберігатися до 6 місяців, з додаванням консервантів цей показник збільшується до року.

Живе натуральне пиво тепловій обробці не піддається, відповідно в ньому присутні живі культури пивних дріжджів, такі необхідні нашому організму. Таке пінне характеризується насиченим смаком натуральної сировини, бурштиновим царським відтінком, хмелевою гіркуватістю, а також великим вмістом амінокислот, мінералів та вітамінів, яких не спостерігається у пастеризованому. Для виробників виготовляти таке пиво дуже витратно та важко, адже потрібно забезпечити найкращі хміль та солод, а також не допустити бактеріального забруднення. Для цього доводиться суворо дотримуватися санітарних норм, ідеальної чистоти виробництва, обладнання та тари, забезпечувати суворий контроль за якістю складових компонентів та не порушувати технологічні процеси. Зробити це можуть лише справжні професіонали.

Термін придатності натурального пива невеликий - до кількох тижнів і це викликає певні труднощі щодо його реалізації.

Хімічний склад натурального пива та його вплив на організм

Хімічний склад натурального пива

Натуральне живе пиво - це якісне пиво, яке через особливості його виробництва не містить барвників, консервантів, емульгаторів та інших хімічних добавок, тому воно безпечне для шлунково-кишкового тракту та інших органів. Зате безпастеризаційна технологія, що використовується, дозволяє зберегти багатий і корисний для здоров'я хімічний склад:

  1. Цінні вітаміни групи В (В1, В6, В12, В2), фолієву і нікотинову кислоту, вітамін D і Р. Володіючи високою біологічною активністю, вони беруть участь в енергетичному та вуглеводному обміні, відтворенні тканин, що руйнуються, нейтралізують реакції, що призводять до розвитку пухлин, забезпечують нормальне функціонування серця, покращують секреторну функцію. Джерелами вітамінів є солод та дріжджі. Загалом у 1 л живого пива міститься вітамінів до 40% рекомендованої добової дози;
  2. Мікроелементи, які так необхідні для протікання життєво важливих процесів в організмі (марганець, мідь, хлор, кальцій, калій, фосфор, цинк, залізо та ін.). Вони є структурними елементами скелета і м'яких тканин, регулюють фізіологічні функції;
  3. Амінокислоти (гліцин, аланін, пролін, аспарагінова і глутамінова амінокислота). Ці органічні сполуки відповідають за енергетичний обмін, процеси метаболізму, регулюють розумовий стан, сон та настрій, забезпечують ріст м'язової маси, формують сухожилля та зв'язки, покращують стан волосся та шкіри;
  4. Білки, вуглеводи та інші корисні речовини, що зберігаються завдяки відсутності пастеризації.

Безумовно, ніхто не каже, що ці вітаміни та мікроелементи необхідно отримувати лише з пивом. Для повноцінної роботи організму їх можна отримувати разом із продуктами харчування: їсти овочі, фрукти, молочні, м'ясні та цільнозернові продукти, яйця, рибу, горіхи, насіння, трави та салати.

Корисні властивості непастеризованого живого пива

Корисні властивості непастеризованого живого пива

Як ми вже з'ясували, у натуральному пиві дуже багато корисних для організму речовин. Давайте детальніше розглянемо їх властивості. Але тут знову ж таки хочеться попередити, що користь від хмільного напою може бути тільки при помірному та розумному вживанні, надмірні дози мають властивість з часом призвести до сумних наслідків, починаючи від набору зайвих кілограмів до звикання та алкогольної залежності.

До корисних властивостей пива живого натурального можна віднести такі можливості:

  • Зміцнення кісток та суглобів, поліпшення стану шкіри та волосся;
  • Сприяє розщепленню білків та вуглеводів;
  • Допомагає позбутися “поганого” холестерину в крові;
  • Знижує ризик виникнення остеопорозу, утворення атеросклерозу та тромбозу в коронарних артеріях;
  • Підвищує міцність судин, попереджаючи тим самим розвиток серцево-судинних захворювань;
  • Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • Виводить пісок із нирок, тому люди, які приймають живе пиво, рідше страждають від каменів;
  • Вирівнює показники глюкози у крові;
  • Завдяки флавоноїду, пригнічується дія канцерогенів та йде захисна реакція від вікових дегенеративних змін;
  • Наявність заліза покращує згортання крові та сприяє нормалізації тиску;
  • Альдегіди сприяють покращенню нервової системи;
  • Також його використовують як болезаспокійливий та дезінфікуючий засіб.

Крім перерахованих властивостей, натуральне пиво, випите в помірній кількості, рекомендують приймати при застуді як профілактичний засіб. Жінки використовують його для приготування кремів для обличчя, масок для волосся, зміцнення нігтів та покращення структури шкіри. Завдяки фітоестрогену жінки, які приймають пиво у невеликих дозах, завжди перебувають у тонусі. Чоловіки використовують його для підвищення потенції та профілактики раку передміхурової залози, до того ж воно вгамовує спрагу і допомагає розслабитися після важкого трудового дня.

Напевно, сьогодні нікого не здивуєш тим, що цей напій використовують у кулінарії у складі маринаду для м'ясних страв, на ньому роблять випічку і вигадують інші цікаві рецептури.

Пам'ятайте! Хоча живе натуральне пиво легко засвоюється, корисніше і смачніше порівняно з пастеризованим напоєм, надмірне його вживання може викликати залежність і надавати інший негативний вплив на організм. Тільки в розумних межах воно приносить користь.

Різні погляди щодо вживання пива

вживання пива

На думку багатьох знавців та гурманів, "правильне" пиво має бути не пастеризованим, саме тоді в ньому зберігаються всі корисні властивості. Якщо говорити про вплив пива на організм людини, то думки розходяться. Противники будь-якого алкоголю кажуть, що навіть безалкогольне пиво може зашкодити здоровому організму, особливо жіночому та підлітковому. Частково вони мають рацію, саме тому спиртне дозволено вживати лише з 18 років, а для дорослих є своя допустима денна норма.

Деякі видання, посилаючись на рекомендації МОЗ, пишуть, що для чоловіків щоденне вживання пива до 900 мілілітрів може призвести до незначного ризику, лікарі ж наполягають на тому, що дорослій людині можна випивати не більше 300 г на день, але при цьому мають бути два тверезих днів на тиждень. А деякі вчені дійшли висновку, що помірне вживання пива покращує метаболізування глюкози і веде до зниження рівня цукру, велика ж кількість може призвести до зношування серцевого м'яза та розвитку інших захворювань.

За мірками ВОЗ, безпечної дози взагалі не існує, але є доза, яка завдає найменшої шкоди. Для чоловіків – це пиво стандартної міцності в об'ємі не більше 650 мл, для жінок – не більше 330 мл на добу.

Якщо регулярно перевищувати допустимі дози, у чоловіків та жінок змінюється гормональний фон. У чоловіків починає рости живіт і грудні залози, у жінок – фігура стає незграбною, голос – грубим, зростає ризик розвитку раку молочної залози.

Але варто врахувати, що є такі ситуації, коли вживання хмільного взагалі не бажане. Йдеться про вагітних жінок та про керування транспортним засобом. У цій ситуації навіть незначна доза алкоголю може призвести до великого лиха.

Ось ви й отримали коротку інформацію про те, який вплив має на організм натуральне живе пиво. На думку багатьох, воно якісніше порівняно із звичайним хмільним напоєм, тому менш шкідливе, а приймати чи ні – це справа кожного.


Читайте також: